2. Siyaset Akademisi Programının açılış programı, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un katılımıyla 18 Aralık 2014 Perşembe günü gerçekleştirildi. İZÜ Siyaset Akademisi’nin ilk konu başlığı “Medeniyet Yolunda Yeni Türkiye” oldu.
Siyaset Akademisi etkinliğini ikinci yılında devam ettiren Siyaset Kulübünün Başkanı öğrencimiz Musa Zeytinci, etkinliğin açılış konuşmasını yaptı. Ardından söz alan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Bulut yaptığı konuşmada, rahmetli Sabahattin Zaim hocanın yetiştirdiği en değerli talebelerinden Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’u üniversitemizde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Rektörümüz; “Sabahattin Zaim hocanın adını taşıyan bir üniversite olarak öğrencilerimizi ilmiyle amil, fikriyle kamil öğrenciler yetiştirmek bizim için en önemli husustur. Bu sebeple en az 3 dil projemiz ile medeniyet tasavvurumuzu ortaya koyduğumuz 16 ortak ders projelerimizi hayata geçirdik” dedi.
Üniversitemizde vereceği konferans için "Medeniyet Yolunda Yeni Türkiye" başlığını belirleyen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Eski Türkiye'de Meşrutiyet'ten, Tanzimat'tan Osmanlı Devleti'nin son, Cumhuriyet'in ilk dönemlerine kadar etkin olan siyasi paradigma ve yanlış yorumlanan modernleşme çalışmalardan bahsetti. Modernleşme adı altında ahlaki ve dini değerlerin toplumun dışına atıldığını, dünyevi değerlere rağbet gösterildiğini belirten Kurtulmuş, Eski Türkiye’de zoraki batılılaşma projesi olduğunu söyledi.
Kurtulmuş, eski Türkiye'de milletin kültürünün zorla değiştirildiğini Cemil Meriç'in şu sözleriyle hatırlattı; "Türkiye ruhunu kaybetti. Toprak mı? En değersiz şeyimizdir belki de. Belki de en değersiz şeyimizi kaybedince her şeyimizi kaybettiğimizi anladık ruhumuzu bile".
Türkiye 150 yıllık derin uykusunda uyanmıştır
Osmanlı'nın topraklarını kabı ya da ekonomik çöküntüden dolayı değil, ruhunu kaybettiği için çözüldüğünü dile getiren Kurtulmuş, "Türkiye bu anlamda, bu medeniyet mücadelesinde 150 yıllık derin uykusundan uyanmıştır, uyanmaya başlamıştır ve inşallah özellikle sizin döneminizde kendi ruh kökü üzerinde çok daha ileriye gidecek ve güçlü bir şekilde ayağa kalkacaktır" diye konuştu.
Türkiye Ceberut Devletten Kerim Devlet Anlayışına Geçti
Numan Kurtulmuş, "Türkiye'de yollar, havalimanları, köprüler, Marmaray yapıldı, üniversiteler açıldı. Ancak bunlardan ziyade, Türkiye gibi bir ülkede en zor iş, zihniyet değişimidir. Bir ülkenin yönetiminin zihniyetinin değişmesi, deveye hendek atlatmaktan zordur. Türkiye zihniyet değişimi konusunda büyük bir mesafe kaydetmiştir. Ceberut devletten kerim devlet anlayışına doğru gitmiştir" dedi.
Elitlerin egemen olduğu Eski Türkiye devrinin sona erdiğini belirten Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:
"Eski Türkiye'de cumhurbaşkanını seçmek halkın işi değil, elitlerin vazifesiydi. Şimdi o eski Türkiye'den, halkın helal oylarıyla doğrudan doğruya, halkın içerisinden birisinin, Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçildiği bir Türkiye'ye geldik. Bu, Türkiye için büyük bir devrim, aşamadır. Bundan sonra bu ülkede millet kimi istiyorsa onu cumhurbaşkanı seçecek. Kapalı kapılar arkasında, 'Biz Ahmet'i, Mehmet'i seçtik. Cumhurbaşkanı adayımız budur' devri kapanmıştır. Milletin istemediği hiçbir kimse bundan sonra bu ülkede cumhurbaşkanı olamayacaktır. Bu memlekette bundan sonra halkın içinden, çarşısından, pazarından, mescidinden, camisinden geçmeyen, kahvesinde oturmayan, halkın türküsünü, şarkısını söylemeyen ve beğenmeyen hiç kimse bir daha cumhurbaşkanı olamayacaktır."
Etkinlik sonrasında Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Bulut, Başbakan yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'a günün anısına bir tablo takdim etti. Numan Kurtulmuş, öğrencilerimizle hatıra fotoğrafı çektirdi.