İZÜ’den Asya Açılımı


03.06.2014
Halkalı Merkez Kampüsümüzde 3 Haziran 2014 Salı günü düzenlenen törenle imzalanan anlaşma kapsamında iki üniversite, öğrenci değişim programları, sempozyumlar ve ortak akademik araştırmalar gibi pek çok çalışma yapacak.
 
Universiti Utara Malaysia (UUM) ile imzalanan mutabakat anlaşması kapsamında, önümüzdeki akademik yılda öğrenci ve akademisyen değişim çalışmaları başlayacak. İki üniversite önümüzdeki yıllarda, ortak master ve doktora programları, sempozyumlar ve araştırma projelerine de imza atacak.  Yapılacak akademik çalışmalar, İşletme, Uluslararası İlişkiler, İslami İlimler, Beytu’l Makdis çalışmaları, Ekonomi ve Finans özellikle de İslam Ekonomisi ve Finansı alanlarında olacak.
 
Universiti Utara Malaysia (UUM) Rektörü Prof. Dato’ Wira Dr. Muhammed Mustafa ve İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut’un katıldığı imza töreni, İZÜ Halkalı Merkez Kampüsümüzde düzenlendi. Program UUM Rektörü ve beraberindeki heyetin (Prof. Dr. Noor Azizi B İsmail, Othman Yeop Abdullah İşletme Enstitüsü Dekanı ve Mohd Khairy Bin Mukhtaruddin, Rektör Yardımcısı Özel Kalemi) İZU kampüsüne gelişiyle başladı. Kampüsü tanıma amaçlı gezen heyet İZÜ’nün muhteşem kampüsüne hayran kaldıklarını belirttiler. Prof. Dr. Mehmet Bulut ve İZÜ akademisyen grubu ile Malezya Heyeti önümüzdeki yıllarda yapılabilecek ortak çalışmaların detayları hakkındaki görüştüler. Akabinde mutabakat anlaşması programına geçildi.
 
Törene “Bu bizim için tarihi bir gün” sözleriyle başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Bulut, Avrupa ve Amerika yanında üniversitenin uluslararasılaşma çalışmalarının temel yönelim alanlarından birinin Asya olduğunu söyledi. Prof. Dr. Bulut; “Asya çalışmalarımızda başlangıç noktası olarak Malezya’yı seçmemizin bazı nedenleri var. Malezya ekonomik ve teknolojik yönden İslam ülkeleri arasında yıldızı parlayan bir ülke. Ayrıca 2020’lere doğru yeni ekonomik merkez, Atlantik’ten Asya’ya kayıyor” dedi. Tarihsel bir perspektif sunan ve Osmanlı Devletinin zayıfladığı dönemden sonra sömürgeleşen bölgelerden birinin de Malezya olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Bulut, “Osmanlı asırlarca Asya, Afrika ve Avrupa’nın önemli topraklarına hükmetti fakat sahneden çekildikten sonra dengeler değişti. Sömüren ve sömürgeleşen ülkeler gördük. Sömürgeleşen ülkelerden biri de Malezya oldu. Ancak Malezya bağımsızlığını kazandıktan sonra ekonomi ve teknolojide Asya’nın yıldızı haline geldi. Türkiye de özellikle son 10 yılda, 2000 yılının başlarından itibaren politika ve ekonomide büyük gelişme gösteriyor. Bu gelişmenin AR-GE, bilim ve teknolojide de olması için üniversitemiz akademisyenleri ve araştırmacılarına büyük görevler düşüyor “ dedi.
 
Universiti Utara Malaysia (UUM) Rektörü Prof. Dato’ Wira Dr. Muhammed Mustafa İshak ise, Malezya ve Türkiye gibi İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkenin üniversiteleri arasında imzalanan anlaşmanın önemine dikkat çeken bir konuşma yaptı. Rektör İshak, “Türkiye Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan Malezya’ya yaptığı ziyarette iki ülke arasındaki yükseköğretim fırsatlarına değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapmıştı. Bu anlaşma ile hem Malezya ve Türkiye gibi İİT üyesi iki önemli ülke arasındaki ilişkiler hem de iki üniversite arasındaki ilişkiler güçlenecek” dedi.
 
Program iki üniversite heyetinin karşılıklı hediyeleşmesi ve ileriye dönük yapılacak çalışma ve ziyaret takvimlerini belirlemesi ile son buldu.


OSZAR »